Makaron z Kurkami

  • 200 g kurek
  • 50 g cebuli
  • 100 g śmietany 12% (może być także 18% lub 30%)
  • 75 g mascarpone
  • pół pęczka natki pietruszki (15-20 g)
  • morska sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • 1-2 łyżki oliwy
  • makaron
    Kurki dokładnie myjemy duże kroimy na mniejsze kawałki.
    Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy.
    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
    Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Podsmażamy cebulę aż się zeszkli.Dodajemy kurki i smażymy ok. 5 minut aż puszczą sok. Do śmietany dodajemy łyżkę sosu, jaki zgromadził się na patelni. Mieszamy i dodajemy zahartowaną na patelnię. Mieszamy i smażymy przez kolejnych 5 minut.( hartujemy śmietanę 12 % i 18%) .Wyłączamy ogień. Dodajemy mascarpone i posiekaną pietruszkę. Łączymy składniki.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na patelnię wykładamy ugotowany makaron i mieszamy do momentu aż pokryje go sos.Gotowy makaron wykładamy na talerze.
    Możemy posypać go dodatkową porcją natki pietruszki, oprószyć mielonym pieprzem lub płatkami Parmezanu / Grana Padano, który dobrze zagra ze smakiem grzybów.