Łosoś Jack Daniel's

  • Przygotowanie łososia: z filetu odciąć skórę, opłukać w zimnej wodzie, osuszyć. Do szerokiego naczynia wlać sok ananasowy, dodać tarty imbir i wymieszać. Do powstałej marynaty włożyć i obtoczyć w niej łososia, zostawić na 1 godzinę, w międzyczasie łososia przewrócić na drugą stronę.
  • Sos Jack Daniel's: w garnku na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę i starty czosnek. Dodać ocet, sok ananasowy, whisky, sos sojowy, cukier i mieloną paprykę. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Na koniec dodać masło oraz mąkę ziemniaczaną (przez sitko) i wymieszać.
  • Grillowanie łososia: Łososia wyjąć z marynaty (marynatę odrzucamy), następnie natrzeć mieszanką przypraw i zgrillować na patelni lub upiec w piekarniku z funkcją grilla (duża moc, ok. 12 minut, na wyższej półce). Pod koniec grillowania można posmarować syropem klonowym aby ładnie się zrumienił.
  • Dodatki: Kaszę jaglaną zalać zimną wodą (proporcje 1:3) i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Ananasa pokroić na plastry, posmarować syropem klonowym i zgrillować po 2-3 minuty z każdej strony aż się zrumieni. Brokuła ugotować w osolonej wodzie.
  • Zgrillowanego łososia polać sosem. Podawać z ugotowaną kaszą jaglaną i brokułami oraz plastrami zgrillowanego ananasa posypanymi drobno posiekaną papryczką chili.