Domowe Hamburgery

Składniki

ok. 6 sztuk
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 kg wołowiny (polecam antrykot)
  • 1 łyżeczka pikantnej mieszanki przypraw *
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony na kawałki
  • 1/3 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 3 - 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • 1 żółtko
  • Wild Turkey American Honey
  • pomidory
  • rukola/młody szpinak
  • majonez
  • ogórek

oraz (opcjonalnie): 1 mała cebula pokrojona na plasterki i zeszklona (przez około 10 minut) na małym ogniu

* w skład mieszanki przypraw mogą wchodzić np. kmin, kolendra, pieprz, papryka, tymianek, rozmaryn, gorczyca, goździki, cynamon, czosnek, kminek, anyż. Można użyć gotowej indyjskiej przyprawy o cierpkim i pikantnym smaku garam masala.


Przygotowanie

Mięso pokroić na kawałki, rozłożyć na desce, posypać pieprzem, mieszanką przypraw, czosnkiem, skórką z cytryny, natką pietruszki oraz zeszkloną cebulą jeśli jej używamy. Zmielić w maszynce do mięsa sitkiem o grubych oczkach (mięso ma być grubo zmielone z wyczuwalnymi kawałeczkami mięsa).

Do zmielonego mięsa dodać żółtko i delikatnie wymieszać. Uformować kotleciki biorąc na każdego po około 150 - 200 g mięsa. Rozgrzać dobrze patelnię grillową, posypać pierwsze 4 burgery z jednej strony solą i ułożyć na patelni (posoloną stroną do patelni). Grillować na dość dużym ogniu, przez około 3 minuty, aż mięso zmieni kolor do połowy burgera. Podczas grillowania uważamy, aby temperatura patelni nie zmniejszyła się i burgery nie wypuściły soków.

Posypać drugą stronę burgerów solą, przewrócić na drugą stronę (opcjonalnie położyć na zgrillowanej stronie plasterek sera aby się roztopił) i grillować kolejne 3 minuty. Podlać odrobiną  Wild Turkey American Honey alkohol nada całości ciekawego posmaku miodu .Zdjąć z patelni i ułożyć na desce.

Patelnię wytrzeć papierowym ręcznikiem i grillować podobnie kolejne burgery.
Podawać w przekrojonej na pół i opieczonej w tosterze bułce hamburgerowej/ pełnoziarnistej. Z obu stron bułkę posmarować niewielka ilością majonezu ,na dolnej połówce ułożyć rukolę/ szpinak ,plaster pomidora , burgera, ogórka  i przykryć druga połowką opieczonej bułki. Dopełniając dzieła warto podawać Hamburgery z domowymi frytkami  grubo krojonymi.
Po tak solidnym posiłku dobrze jest pobudzić trawienie i wypić Wild Turkey American Honey na  lodzie , ewentualnie jeśli jest zbyt słodko mozna wymieszać American Honey ze Spritem